Om Stringlampan®

Jag har så länge jag kan minnas fascinerats av saker från förr. Min uppväxt i en by på den Uppländska landsbygden satte prägeln, och när jag som vuxen återvände efter ett antal år i exil ökade intresset snabbt. Det spänner sig över flera årtionden, men den gemensamma nämnaren är rena linjer och klara färger. Saker och ting var helt enkelt bättre förr, inte sant? Skämt åsido, jag vill ändå vidhålla att god kvalitet, hållbarhet och ett gott hantverk var mer självfallet på den gamla goda tiden.

I mitt ständiga sökande efter små guldkorn råkade det sig att jag för några somrar sedan sprang på ett visset exemplar av en gammal plastbandslampa i en antikaffär i Kalmar. Jag testade att klä om den med nya vita band, och sedan började en idé att gro…

Under det följande året såg jag till att bygga upp ett litet lager av originalband, stommar, lim (där jakten efter det visade sig bli ett helt äventyr, det perfekta hittade jag till slut i en by i Wales) och att skaffa mig en liten verkstad. Där sitter jag nu och pysslar på min fritid.

Plastbandslampan är enligt mig en undanskymd designklassiker, som inte fått det erkännande den förtjänar. Den passar narturligtvis förträffligt ihop med dagens retroinspirerade inredning, men även i mer klassiskt orienterade hem. Ljuset den sprider är fantastiskt varmt och stämningsgivande, och den är en häftig detalj som sticker ut.

Även om de nya lamporna påminner mycket om sina förfäder, har jag gjort vissa modifieringar efter eget tycke. Till exempel så lämnar jag lite mellanrum mellan banden, så att ljuset släpps igenom bättre. Detta ger också fina mönster på skärmen, där banden överlappar varandra. Jag håller mig även gärna till kombinationen vitt varvat med en annan färg eller helfärgat, till skillnad från de äldre mer murriga färgkombinationerna.

Inspirationen till namnen på lamporna har jag bland annat hämtat i min hemby, Rörby i Ekeby socken, och bland mina kära äldre släktingar.

Jag hoppas att du gillar det du ser, och att mina lampor ger dig en fin nostalgitripp!

/Cecilia Åhlén, skaparen av Stringlampan®

Stringlampan är ett registrerat varumärke.